Ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στη Χριστιανούπολη

κοντά στη Μαραθόπολη

 

 

 

 

"Αγια Σωτήρα στη Μοριά κι Αγια Σοφιά στην Πόλη"

Ο Ναός παρόλο που είναι ένα από τα σημαντικότερα και μεγαλοπρεπέστερα Βυζαντινά μνημεία της Πελοποννήσου δεν μπορεί βέβαια να συγκριθεί σε μέγεθος, παλαιότητα, λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια με τον επιβλητικότερο Ναό της Χριστιανοσύνης.

 

 

Η Αγιά Σωτήρα είναι έργο του 11ου αιώνα όταν η άνοδος του βιοτικού επιπέδου της περιοχής προκάλεσε την αναβάθμιση της απλής επισκοπής της Χριστιανούπολης σε Μητρόπολη. Είναι χτισμένος στο χωριό Χριστιάνου, 12 χλμ περίπου ανατολικά από τα Φιλιατρά, στην ενδοχώρα του Ιονίου (σε ασφαλή απόσταση από τις ακτές) στους πρόποδες του όρους Αιγάλεω.

 

Ο Ναός είναι σύνθετος οκταγωνικός με νάρθηκα. Ο τρούλος, μεγαλύτερος από ότι σε άλλους τύπους, εδράζεται σε 4 ημικωνικούς θόλους –τα ημιχώνια- τα οποία με τη σειρά τους στηρίζονται απευθείας επάνω στους 2 πλευρικούς τοίχους του ναού και σε 4 ακόμα στηρίγματα, 2 στον τοίχο του ιερού και σε 2 μεγάλες κολώνες προς τον πρόναο.

Με τον τρόπο αυτό ο ναός αποκτά μεγαλύτερη ευρύτητα και άνεση επιτρέποντας την ακώλυτη θέαση του ιερού και του Παντοκράτορα (που κοσμούσε κάποτε τον τρούλο). Τα 4 ημιχώνια δεν σχηματίζουν ως συνήθως κανονικό οκτάγωνο καθώς η ανατολική κεραία έχει μεγαλύτερο μήκος από τις υπόλοιπες. Αυτή η διαφοροποίηση εντάσσει το ναό στον ηπειρώτικο τύπο.

 

Ο ναός κοσμείται από γλυπτό διάκοσμο πάνω από την αρχική κεντρική θύρα και πλευρικά των παραθύρων με τα συνηθισμένα μοτίβα (φύλλα, τρίφυλλα, μαίανδροι, συμπλεκόμενοι κύκλοι, σταυροί και συμπιλήματα ΙΣ ΧΡ). Τμήματα του διακόσμου προέρχονται από μαρμάρινα γείσα και επιστύλια της Ρωμαικής περιόδου.

 

 

πηγή greekmonuments

Χάρτης

Πως θα πάτε

 

Οδήγηση μέσω Επαρ.Οδ. Φιλιατρών-Κορυφάσιου • 24,8 χμ.29 λεπτ.

 

Μαραθόπολη

Η Μαραθόπολη, επίνειο των Γαργαλιάνων, είναι μια από τις πιο όμορφες γωνιές της Μεσσηνίας.


περισσότερα

Νήσος Πρώτη

Νήσος Πρώτη με τη μονή της Παναγίας της Γοργοπηγής.


περισσότερα

Αξιοθέατα

Απέχει 15 χλμ. απο τα ανάκτορα του θρυλικού βασιλιά Νέστορα της αρχαίας Ελλάδας και επίσης 15 χλμ. από το Μουσείο της μυκηναϊκής περιόδου στη Χώρα.


περισσότερα

Φιλικός Προορισμός