Μουσείο Πύλου

κοντά στη Μαραθόπολη

 

 

 

 

Χτίστηκε το 1956 με δωρεά του οδοντίατρου Χρήστου Αντωνόπουλου

Το Μουσείο αρχικά δημιουργήθηκε με σκοπό να στεγάσει την πλούσια συλλογή του φιλέλληνα Rene Puaux, την οποία είχε δωρίσει στην Πύλο. Τελικά όμως το κτίριο χρησιμοποιήθηκε ως Αρχαιολογικό Μουσείο, που φιλοξενεί ευρήματα από την περιοχή της Πυλίας από τους μεσοελλαδικούς έως και τους ρωμαϊκούς χρόνους.

 

 

Τα εκθέματα του Μουσείου αναπτύσσονται σε δύο αίθουσες. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα ευρήματα που ήλθαν στο φως από θολωτό τάφο της Κουκουνάρας στα Παλαιοχώρια, που περιλαμβάνουν σφραγιδόλιθο, χρυσές ταινίες, ταφικό πίθο και δύο περιδέραια, επίσης ένας μεγάλος αστράγαλος από τον ελληνιστικό τύμβο της Τραγάνας, καθώς και πλήθος κτερισμάτων, αγγείων και χάλκινων σκευών.

Σχετικά πρόσφατα αποφασίστηκε η μεταφορά του Αρχαιολογικού Μουσείου Πύλου στο Νιόκαστρο, το φρούριο της πόλης. Όταν το σχέδιο αυτό ολοκληρωθεί, οι χώροι του Μουσείου θα μετατραπούν σε αποθήκες και εργαστήριο συντήρησης.

 

Αρχικός σκοπός του Μουσείου ήταν να στεγάσει την πλούσια συλλογή του Γάλλου φιλέλληνα Rene Puaux, η οποία απαρτιζόταν από έγγραφα, χαρακτικά και ενθύμια του Αγώνα. Ο Puaux, ο οποίος το 1930 ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης του Δήμου Πύλου, είχε οραματιστεί τη δημιουργία ενός Μουσείου το οποίο, εκτός από τη συλλογή του, θα στέγαζε επίσης όλα τα κειμήλια από την Ελληνική Επανάσταση. Το Μουσείο, που τελικά χτίστηκε ύστερα από πολλές περιπέτειες, στέγασε μόνο ένα τμήμα της περίφημης συλλογής του Puaux, η οποία ακόμα δεν έχει βρει το μόνιμο σπίτι της. Το Αντωνοπούλειο Μουσείο τελικά λειτούργησε ως αρχαιολογικό μουσείο, με ευρήματα που προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Πύλου, από τους μεσοελλαδικούς έως και τους ρωμαϊκούς χρόνους.

 

 

πηγή mythicalpeloponnese

Χάρτης

Πως θα πάτε

 

Οδήγηση μέσω Επαρ.Οδ. Φιλιατρών-Κορυφάσιου και ΕΟ9 • 27,0 χμ.35 λεπτ.

 

Μαραθόπολη

Η Μαραθόπολη, επίνειο των Γαργαλιάνων, είναι μια από τις πιο όμορφες γωνιές της Μεσσηνίας.


περισσότερα

Νήσος Πρώτη

Νήσος Πρώτη με τη μονή της Παναγίας της Γοργοπηγής.


περισσότερα

Αξιοθέατα

Απέχει 15 χλμ. απο τα ανάκτορα του θρυλικού βασιλιά Νέστορα της αρχαίας Ελλάδας και επίσης 15 χλμ. από το Μουσείο της μυκηναϊκής περιόδου στη Χώρα.


περισσότερα

Φιλικός Προορισμός